Cultuureducatie tips voor thuis!

Om deze hectische, spannende dagen door te komen delen we in dit bericht een aantal culturele, creatieve en kunstzinnige dingen die je thuis kunt doen of bekijken met kinderen. Leuk en leerzaam tegelijk! Deze pagina zal regelmatig worden aangevuld.

Beeldende kunst
Museum Boijmans van Beuningen heeft een aantal educatieve video’s over beeldende kunst op hun website staan, soms vergezeld van vragen en opdrachten.

Haal het Van Gogh Museum in huis! Op hun website vind je tips en opdrachten voor jong en oud. Zo ben je niet alleen lekker bezig; je leert gelijk wat meer over deze bijzondere kunstenaar.

Muziek
Theatermaker Jeroen Schippers geeft ukelele lessen op zijn Youtube kanaal; je moet wel een eigen ukelele hebben om mee te kunnen doen ūüėČ

123 Zing is een muziekmethode die op veel scholen wordt gebruikt. Leerkrachten en ouders van deze scholen kunnen met online opdrachten aan de slag. Maar 123 Zing heeft ook aanbod voor scholen en ouders die geen gebruik maken van de methode, zodat zij evengoed thuis muziekopdrachten kunnen doen.

Theater
Breng theater naar de woonkamer! Op Theaterflix kun je nu een aantal jeugdvoorstellingen gratis online bekijken.

Op Instagram verzorgt Buro Bis elke dag een theaterles voor kinderen in groep 3 tot en met 5.

Theatergroep Kwatta maakt veel kindervoorstellingen en daarvan hebben zij er maar liefst vijf theatervoorstellingen op Internet gezet.

Jeugtheater Hofplein verzorgt live theaterlessen voor kinderen van 7 t/m 11 jaar.

Maast Theater & Dans biedt een aantal registraties van oudere voorstellingen om thuis op de bank te kunnen kijken!

Dans
Balletschool Carbriole heeft een aantal dansfilmpjes op Youtube waar je bij mee kunt dansen. Voor jong en oud!

Het Nationaal Opera/Ballet heeft ook een speciale pagina met activiteiten voor kinderen. Met o.a. elke week een nieuwe zang en dansles online!

Media
Zet, op een veilige manier, je eerste stappen als Vlogger met deze tips en opdrachten van Hoe?zo! Mediawijs

Literatuur / lezen
Via de Luisterbieb van de online bibliotheek kun je in ieder geval t/m 6 april een aantal jeugdboeken gratis beluisteren!

Kinderkrant Kidsweek heeft lessen begrijpend lezen op hun website toegankelijk gemaakt. De lessen zijn zelfstandig door kinderen te maken.

Doen!
Kunstencentrum Artiance heeft elke dag leuke thuisopdrachten om mee aan de slag te gaan!

Team Talento heeft een site vol met creatieve activiteiten voor kinderen die i.v.m. de schoolsluiting tijdelijk gratis toegankelijk zijn. Boordevol filmpjes op tal van gebieden als theater, dans, tekenen, knutselen en muziek.

Het Klokhuis zet dagelijks een masterclass voor kinderen online waarmee ze de leukste, gekste en creatiefste dingen kunnen maken! Daarnaast heeft Klokhuis een eigen gamestudio waar je jouw eigen videogame kunt maken!

Theatermaker Simone van den Berg maakte een corona-doe-boekje met opdrachten die je thuis kunt printen en doen. Zo maak je zelf een eigen corona-boekje!

Museum Boerhaave in Leiden heeft een speciale thuis-pagina voor kinderen. Deze wordt gevuld met wetenschappelijk verantwoordde proefjes en opdrachten.

Ook Grote Broer kunsteducatie heeft een aantal lesopdrachten voor thuisonderwijs online gezet. Wel willen zij een e-mailadres om het naartoe te sturen.

Het OCK, vereniging overleg cultuurparticipatie en kunsteducatie Noord-Holland, heeft alle aangesloten Noord-Hollandse kunst- en muziekinstellingen gevraagd de handen ineen te slaan voor 24creatief.nl. Hierop vind je leuk korte workshops op gebied van beeldende kunst, muziek, theater, dans, zodat je, jong en oud, thuis creatief aan de slag kunt.

Cultuur in de Klas, de database van cultuureducatie instelling Plein C, verzamelt normaliter cultuureducatie aanbod voor op school. Omdat alles nu even anders is hebben zij een speciale pagina voor aanbod voor cultuureducatie thuis gemaakt.