Druk bezochte cultuurmiddag groot succes

Cultuurmiddag okt 2015 5De zaal zat vol in het Amsterdamse huis in het Zuiderzeemuseum. Meer dan 100 leerkrachten, cultuuraanbieders, bestuurders, wethouders en gemeente ambtenaren waren op woensdagmiddag 28 oktober 2015 aanwezig om zich te laten inspireren door de lezing van Hans Aarsman én door de prachtige omgeving van het buitenmuseum. Ze werden welkom geheten door dagvoorzitter Willem Smit en daarna door de directeur van het museum Stephan Warnik. Hij liet ook de Cultuurmarktplaats zien; een website waar het onderwijs en cultuuraanbieders in Westfriesland elkaar kunnen vinden.

 

Cultuurmiddag okt 2015 9Daarna liet Hans Aarsman ons kennis maken met zijn manier van kijken, maar eerst legde hij uit waar zijn achternaam vandaan komt. Namelijk van het Westfriese “anders” of te wel “a-ers”. Na het lezen van een Sherlock Holmespocket op een verloren middag werd Hans getroffen door de onderzoekende manier van kijken van de hoofdpersoon. Hij ging met dezelfde blik kijken naar persfoto’s en vroeg zich steeds vaker af wat die nou liet zien. Wat is het verhaal van de foto en in welke context staat het? Is er sprake van manipulatie? Wat zie ik nou eigenlijk? Hans nam ons mee door verschillende voorbeelden op zijn eigen unieke wijze.

 

Cultuurmiddag okt 2015 25Daarna was het tijd om aan de slag te gaan. De aanwezigen werden verdeeld in groepen, iedere groep naar een andere bijzondere locatie in het buitenmuseum, om te gaan “Aarsmannen” of te wel anders kijken. Zintuigen werden geactiveerd om bewust te worden van de details in de omgeving. Van de geur van kaas of petroleum, het getik van een klok, tot een spleet in de vloer dat een spinnenweb blijkt te zijn.

Na dit alles konden de smaak zintuigen aan de slag met een hapje en een drankje in het Amsterdamse huis. En natuurlijk even rustig napraten over deze middag. Om de volgende dag weer vol inspiratie aan de slag te gaan in het onderwijs. En misschien wel met een andere blik.

Foto-impressie van deze dag

Bericht in het Noord-Hollands Dagblad
Bericht in het Noord-Hollands Dagblad
Cultulerenkrant oktober 2015
Cultulerenkrant van oktober 2015
Cultuurmarktplaats op blauweschuitonderwijs.nl
Cultuurmarktplaats op blauweschuitonderwijs.nl