ICC bijeenkomst 10 mei 2016

Net als voorgaand school jaar organiseert De Blauwe Schuit Onderwijs, in het kader van het project Cultuleren, een bijeenkomst voor de ICC ers. Dit keer staat de discipline Beeldend centraal. Deze avond is kosteloos. Het doel van de bijeenkomst is deskundigheid bevordering voor ICC ers op het gebied van Beeldende Vorming in al zijn facetten.
Graag nodigen we jullie uit om deel te nemen aan deze inspirerende bijeenkomst met Marie-Thérèse van de Kamp en Jaap Velserboer op dinsdag 10 mei 2016 van 17.00 tot 20.00 uur.

 

marie-thérèse van de kampKorte inhoud van de lezing van Marie-Thérèse van de Kamp
Docent kunstvakken Tilburg, vakdidacticus kunsttheorie aan de Universiteit van Amsterdam en projectleider Expertisecentrum Kunsttheorie PO.

Wat leer je van het kijken naar kunst?
Kijken naar beeldende kunst lijkt zo eenvoudig. Je geeft je ogen de kost en dan zie je van alles. Hoe kun je eigenlijk leren over kunst, over de wereld en over jezelf door het kijken naar kunst? Deze presentatie zal ingaan op de kunstkennis en kunstvaardigheden van icc-ers/ leerkrachten  in het primair onderwijs. Aan de hand van concrete voorbeelden, bestuderen we hoe kunstenaars betekenissen uitdrukken in beelden en hoe je deze betekenissen als kijker kunt ontrafelen door avontuurlijk en heel goed te kijken. Aandachtig leren kijken is niet alleen inspirerend, maar geeft je als kijker de ruimte om nieuwe betekenissen aan kunst en kunstwerken toe te voegen. Dat maakt kijken naar kunst interessant, avontuurlijk en leerzaam. We zullen daarnaast kort in gaan op wetenschappelijke achtergronden uit de kunstgeschiedenis, de pedagogiek, psychologie (m.b.t. creativiteit) en de vakdidactiek van het leren over en door kunst en op werkvormen gericht op het leren kijken naar kunst door leerlingen, die docenten in de eigen lespraktijk kunnen toepassen.

 

Jaap_Velserboer_in_groep_456_(11)Korte inhoud van de workshop beeldend door Jaap Velserboer
Beeldend kunstenaar en docent beeldende kunstprojecten

Druktechnieken
Genoeg gepraat en zin in vuile handen? Aan de slag met verrassend eenvoudige druktechnieken!
Tips & tricks zijn handig voor een ICC’er, maar bij tijd en wijle moet je je handen weer eens lekker laten wapperen. Om dat gevoel terug te krijgen dat cultuur niet alleen iets is waarover je praat, maar vooral iets dat je moet DOEN. En van doen leer je ook nog eens!
Doe mee met de workshop MONOPRINT, een eenvoudige druktechniek, waarmee je eindeloos kunt variëren en die je op elk niveau kunt toepassen. Uitermate geschikt dus voor het basisonderwijs. Toegift: een zelfgemaakt kunstwerk om mee naar huis te nemen!

We adviseren om een schort of oud overhemd mee te nemen voor de workshop van Jaap Velserboer.

 

Programma:

Datum: dinsdag 10 mei 2016
Programma: 17.00 – 18.00 uur lezing door Marie Thérèse van de Kamp
18.00 – 18.30 uur pauze met soep en broodjes
18.30 – 20.00 uur workshop door Jaap Velserboer
Plaats: Blauwe Schuit, Vredehofstraat 7 A, 1624 XG Hoorn

 

Voor eventuele vragen kunt u terecht bij Ria van Buitenen(0229-213962).

Aanmelden kan tot uiterlijk dinsdag 19 april 2016: