Oma Nel, Opa Dirk en Opa Gert, een eeuw vol verhalen op de Jozefschool in De Goorn

logo Jozefschool De GoornAlle leerlingen van de Jozefschool in de Goorn dompelen zich van 5 september tot half oktober onder in de verhalen uit de geschiedenis van het huidige Koggenland in de 20e eeuw in het project met de titel Oma Nel, Opa Dirk en Opa Gert.

Cindy Floris, cultuurcoördinator en leerkracht op de Jozefschool, nam een jaar geleden het initiatief tot dit grote lokale erfgoedproject waarin de disciplines literatuur en mediawijsheid centraal staan. Ze zocht contact met de werkgroep Cultuleren (De Blauwe Schuit onderwijs en de Westfriese Bibliotheken) en de historische vereniging Hemony. Zo ging de bal aan het rollen. Er is een fictieve familie verzonnen die de leerlingen meeneemt door het leven in Avenhorn en De Goorn in de vorige eeuw. Deze familie is geïnspireerd op lokale erfgoedboeken waaronder het boek van Gerard Vlaar, Het oude(r) huis en “Met steun van boven”, het levensverhaal van Jaap Braas opgetekend door Ina Braas.

De kinderen van de Jozefschool verdiepen zich in voorwerpen en spelletjes van vroeger, de lesdag van vroeger en de geschiedenis van de Jozefschool, werk en beroepen, de veiling en de Overhaal. En dat alles door middel van verhalen en beeldende vertellingen, excursies en een filmproject van Cinema Oostereiland.

Een grote rol is weggelegd voor de (over)grootouders van de kinderen en lokale ouderen die hun ervaringsverhalen met de kinderen zullen delen. Het project wordt afgesloten met een spetterende dag waar ouders en grootouders van de leerlingen kunnen zien hoe de geschiedenis van de vorige eeuw bij de kinderen tot leven is gewekt.

Het project wordt (mede)gefinancierd door het project Cultuleren, Cultuureducatie met kwaliteit in West-Friesland.

 

Doel van het project:

handje roodDoordat de kinderen zich verdiepen in de levens van hun opa’s en oma’s in de 20e eeuw wordt de nieuwsgierigheid van kinderen geprikkeld en daardoor wordt hun bewustzijn van de historische en culturele context van hun leefomgeving vergroot. Jong ontmoet oud en zo leren ze van elkaar;

 

handjegroenKinderen worden zich bewust van de maakbaarheid binnen de media waardoor ze beter kunnen beoordelen wat de functie en werking van feiten en fantasie daarin is (mediawijsheid);

 

handjepaarsOverdraagbaar naar andere scholen; de resultaten van dit project worden geëvalueerd zodat andere scholen er ook mee aan de slag kunnen nadat ze de lokale situering naar hun eigen omgeving hebben vertaald.