Cultuuraanbod

Terug

HET LOKALE TWEEDE WERELDOORLOG VERHAAL ONTDEKKEN


Een lespakket op school + een lesprogramma in het Oorlogsmuseum

Aanbieder:Educatief W.O.II Centrum Medemblik

Veel gehoorde reacties van schoolklassen die al langs zijn geweest:

”De kinderen leren echt de belangrijkste onderwerpen van de Tweede Wereldoorlog.”

”Iedereen deed enthousiast mee en de kinderen hadden het er weken later nog over.”

”Het heeft wat weg van het Escaperoom-concept!”

 

Deel 1 vindt plaats op school. Dit deel bestaat uit negen pakketten met de volgende thema’s:

1. Het begin

2. Distributiebonnen en surrogaatproducten

3. Radio’s

4. NSB

5. Verzet

6. Jodenvervolging

7. Hongerwinter

8. Kinderuitzendingen, voedseldroppings en voedsel na de W.O.II

9. De bevrijding

?Het doel van Deel 1 is het vergroten van de algemene kennis over thema’s uit de Tweede Wereldoorlog. Deze algemene kennis is nodig om Deel 2 te behandelen.

Deel 2 vindt plaats in het Educatief W.O.II Centrum als afsluiting van het eerste Deel. De kinderen gaan in het oorlogsmuseum de thema’s van Deel 1 in een authentieke setting, op een interactieve manier behandelen.

?De setting bestaat uit een dorpsplein met daaromheen:

– Een Café

– Een Klaslokaal

– Een Kruidenierswinkel

– Een Drukkerij

– Een Huis met meerdere verborgen ruimtes

De kinderen worden geprikkeld om door kijk- en doe activiteiten betrokken te raken bij de lokale verhalen en hun actief te betrekken bij de verschillende dilemma’s en keuzes waar de lokale mensen toen voor stonden.

Aan het eind van het bezoek proberen we met de kinderen een verbinding te maken met de keuzes waar ze zelf voor (komen te) staan. Dit gebeurt onder het genot van een glaasje limonade en wat lekkers.

?Onze voorkeur gaat er naar uit om beide Delen te behandelen, maar het is ook mogelijk om één Deel te kiezen.

Blauwe schuit extra's

Budgetproject

Voor minder dan € 2,- per leerling met cultuur aan de slag.

Deskundigheidsbevordering

Scholing voor leerkrachten of docenten in het onderwijs.

Multidisciplinair

Projecten die meerdere disciplines combineren en dat ook als doel hebben.

Westfries project

Project dat over West-Friesland gaat of gegeven wordt door een aanbieder uit West-Friesland.

Extra informatie

contact met aanbieder

Zeldenrust 5
1671GW Medemblik

https://www.educatiefwo2centrum.nl/
info@educatiefwo2centrum.nl

Blauwe Schuit Adviseur

Ria van Buitenen Basis en Voortgezet onderwijs, Rondje Cultuur, Workshops en projecten
Aanwezig op dinsdag en woensdag tot 16.30 uur.
0229 – 213962
r.vanbuitenen@blauweschuit.nl

Projectinfo

Soort activiteit

Type: Les, Lespakket, Projectles, Rondleiding, Workshop

Bestemd voor

Onderwijstype: Po

Leerjaren:
Groep-7, Groep-8

Sluit aan bij

Disciplines: Audiovisueel, Beeldend, Cultureel-erfgoed, Literatuur

Schoolvakken: Aardrijkskunde, Ckv-kcv, Ckvkcv, Geschiedenis-maatschappijleer, Leefstijl, Levensbeschouwing, Lezen, Projectles

Waar en Wanneer

Locatie:
Bij-aanbieder

Locatietoelichting:

Locatiesoorten: Op school voor Deel 1 en in het Oorlogsmuseum voor Deel 2
Het Oorlogsmuseum Educatief W.O.II Centrum in Medemblik is een voormalige fabriek van raamkozijnen, hier is echter niks van terug te zien. In het pand is in het midden een dorpsplein nagemaakt met verschillende ouderwetse spelletjes zoals hink-stap-sprong, knikkeren, ringwerpen, blikgooien en meer. Het dorpsplein is omringd met 5 gebouwen: 1: Een Café Het café draagt de naam Floris de vijfde en is helemaal ingericht als een jaren '30-'40 bruincafé met allerlei interessante spulletjes uit die tijd. 2: Een Klaslokaal In het klaslokaal zie je in plaats van de tafels en stoelen die we in deze tijd hebben, nog echte schoolbankjes. Verder zie je oude aardrijkskunde kaarten, opgezette dieren en het welkbekende Aap-Noot-Mies. 3: Een Kruidenierswinkel Het kruidenierswinkeltje is ingericht zoals een winkeltje eruit zag tijdens de Hongerwinter, gevuld met bar weinig voedsel. Ook zie je veel surrogaatproducten en een echte ouderwetse kassa. 4: Een Drukkerij In de drukkerij zijn veel krantjes, flyers en posters te vinden uit de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard staat er ook een drukpers en een typmachine. 5: Een Huis met meerdere verborgen ruimtes Antiek meubilair, oude lampen en gordijnen, keukengerei en huishoudvoorwerpen, het hele huisje is ingericht in de jaren '30-'40 stijl met spullen van toen. Daarbij zijn er meerdere verborgen ruimtes.

Periode: 07 maart 2019 t/m 31 december 2999

Tijd en Geld

Duur: Deel 1 vindt plaats op school in de klas zelf en bestaat uit 9 thema's. Afhankelijk van de klas is er ongeveer 1-1,5 uur per thema nodig. Deel 2 vindt plaats in het Oorlogsmuseum, het lesprogramma duurt ongeveer 2,5 uur. Uit ervaring weten we dat de kinderen dolenthousiast zijn dus het is altijd mogelijk om wat langer te blijven om nog ouderwetse spelletjes te spelen en zelfstandig even door het Oorlogsmuseum te lopen om van alles te bekijken en doen.

Kosten toelichting: Kosten (incl. btw) Deel 1: Lespakket lenen (per klas) €60 (Lenen: geplastificeerde tekst, begrippenlijst en lerarenhandleiding + werkboekjes in PDF-formaat toegestuurd) Daarnaast is er de mogelijkheid om per thema geprinte werkboekjes (A4, zwart/wit) door ons te laten verzorgen voor €0,75 per werkboekje. ? Deel 2 - Bezoek begeleiding gratis - Bezoek leerling €4,50 inclusief limonade en wat lekkers ? Bovenstaand programma is uit te breiden met: - Vervoer met origineel W.O.II voertuig van en naar school. - Eigen naamplaatje (Dogtags) maken. - Peddelen met originele W.O.II Assault boot. Prijzen op aanvraag.