Cultuuraanbod

Terug

Reportage rampgebied


De watersnoodramp in 1916 rondom de Zuiderzee.

Aanbieder:

In 2016 is het honderd jaar geleden dat de watersnood van 1916 plaatsvond. De ramp had grote gevolgen: 16 mensen en duizenden dieren verdronken, honderdduizenden mensen en dieren werden geëvacueerd en grote gebieden waren maandenlang onbewoonbaar.
Het Zuiderzeemuseum biedt een unieke educatieve belevenis, in een speciaal aangeklede historische setting, voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs.

Reportage rampgebied
Tijdens het iPad filmproject Reportage rampgebied brengen leerlingen, gewapend met iPad en reportagemicrofoon, de watersnood in beeld. Ze interviewen de twee historische personages die tussen de rotzooi hun leven zo goed en zo kwaad als het gaat, weer hebben opgepakt.
Daarnaast leggen zij de link met het heden in interviews met bezoekers. Wat is hun mening over de veiligheid van de dijken nu en zijn zij voorbereid op een eventuele ramp?

Onder begeleiding van de zeer ervaren workshoptrainers van De frisse blik maken de leerlingen, in groepjes, als onderzoeksjournalisten films over dit onderwerp. Elke groep neemt een ander thema als uitgangspunt. Ze gaan zelf filmen, interviewen en monteren met een eigen reportage als resultaat. De films kunnen later in de klas bekeken worden.

Blauwe schuit extra's

Westfries project

Project dat over West-Friesland gaat of gegeven wordt door een aanbieder uit West-Friesland.

Extra informatie

Dit project is onderdeel van het cultuurmenu Enkhuizen voor groep 7 en 8.

contact met aanbiederProjectinfo

Soort activiteit

Type: Lespakket, Workshop

Bestemd voor

Onderwijstype: Po

Leerjaren:
Groep-7, Groep-8

Sluit aan bij

Disciplines: Audiovisueel, Cultureel-erfgoed

Schoolvakken: Aardrijkskunde, Beeldende-vakken, Geschiedenis-maatschappijleer, Ict, Levensbeschouwing

Waar en Wanneer

Locatie:
Anders

Locatietoelichting: Zowel op school als in het Zuiderzeemuseum.

Periode: 28 maart 2016 t/m 28 oktober 2016

Tijd en Geld

Duur:

  1. Voorbereiding op school: De leerlingen krijgen van te voren 2 lessen van 60 minuten over het maken van een reportage. Deze voorbereidende lessen worden gegeven op school, via het digibord, door de eigen docent. De docent ontvangt online lesmateriaal en een handleiding van De frisse blik. Onderwerp: beeldtaal, interviewtechnieken, presentatie en montage, informatie watersnood 1916. De lessen zijn zeer laagdrempelig in gebruik en zelfstandig uit te voeren door de schooldocent.
  2. Bezoek Zuiderzeemuseum: De workshop in het museum duurt totaal 2,5 uur. De leerlingen krijgen van de trainers van De frisse blik een korte instructie in het filmen, gaan dan het museum in om gedurende 45 minuten te filmen en monteren daarna hun film op de iPad in 1,5 uur tot een reportage van 2 minuten. De iPad is een prachtig instrument om mee op onderzoek uit te gaan. Jongeren vinden het enorm uitdagend en stimulerend om de iPad te gebruiken als actief en productief leermiddel. Ze kunnen hun film geheel op de iPad maken.
  3. Verwerking op school: Leerlingen presenteren in de klas hun reportages. De films worden door De frisse blik afgewerkt en geüpload naar een apart onderdeel van de site van het Zuiderzeemuseum.

Kosten toelichting: € 195 voor de hele klas (max. 30 leerlingen) plus begeleiders voor alle 3 de fases van het project.