Opstandig! West-Friesland

Aanbieder
Westfries Museum
Doelgroep
Groep 6, Groep 7, Groep 8, Havo onderbouw, Mavo onderbouw, PO, Praktijkonderwijs onderbouw, Vmbo onderbouw, VO, Vso onderbouw, Vwo onderbouw
Discipline
Erfgoed
Type
Lespakket, Lessenreeks, Online, livestream, Project, Thema Slag op de Zuiderzee
Tijdsduur
Zelf te bepalen
Locatie
In de klas, met evt. museumles in de Werkplaats van het museum
Prijs: € 0,00

Gratis

Voor vragen of meer informatie:
Bel (0229) 213962 of mail naar onderwijs@blauweschuit.nl.
Of neem direct contact op met de aanbieder.

Omschrijving

Opstandig! West-Friesland

Opstandig! is een serie filmpjes over de gebeurtenissen rond de opstand in West-Friesland (1566-1573). De eerste aflevering is de introductie naar de serie en verteld het algemene verhaal van de Opstand. In de volgende 7 afleveringen komt er iedere keer een verhaal aan bod uit een van de 7 gemeentes van West-Friesland, elke gemeente een aflevering. Bij elkaar geven de afleveringen een goed overzicht van de gebeurtenissen in deze jaren.

De leerlingen kunnen aan de hand van de filmpjes op zoek naar de geschiedenis in hun eigen omgeving. Het is natuurlijk ook mogelijk om alle filmpjes te kijken en zo een overzicht te krijgen wat er allemaal gebeurd is in West-Friesland in die periode. Ook is het mogelijk om een verdiepende les te boeken bij het Westfries Museum over dit onderwerp.

De serie is bedoeld voor gebruik in het klaslokaal en geschikt voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool (groep 6 t/m 8) en de brugklassen van het voortgezet onderwijs.
 
De filmpjes zijn te downloaden op:
slagopdezuiderzee.wfm.nl/educatie.

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met de meester van het museum Eugene Bakker via educatie@wfm.nl

Kerndoelen Oriëntatie op jezelf en de wereld

Kerndoel 51
De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen, zoals aanwezig in ons cultureel erfgoed, en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren.

Kerndoel 52
De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van de volgende tijdvakken: jagers en boeren; Grieken en Romeinen; monniken en ridders; steden en staten; ontdekkers en hervormers; regenten en vorsten; pruiken en revoluties; burgers en stoommachines; wereldoorlogen en holocaust; televisie en computer. De vensters van de canon van Nederland dienen als uitgangspunt ter illustratie van de tijdvakken.

Kerndoel 53
De leerlingen leren over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die aan de hand van voorbeelden verbinden met de wereldgeschiedenis.

Voor vragen of meer informatie:
Bel (0229) 213962 of mail naar onderwijs@blauweschuit.nl
Of neem direct contact op met de aanbieder.

Aanbieder

Westfries Museum

Het Westfries Museum is een cultuurhistorisch museum gevestigd in het Statencollege uit 1632 te Hoorn. Op dit moment is het museum gesloten vanwege een uitgebreide renovatie en verbouwing. Maar de afdeling Educatie gaat ‘gewoon’ door tijdens de sluiting. Op de eerste verdieping van de Boterhal vinden museumlessen, workshops en museumtheater plaats. Maar ook livestreams, lessen in de klas en buitenlessen in de stad zijn mogelijk. Alle leerlingactiviteiten zijn gratis.

Westfries Museum
Achterom 4
1621KV Hoorn
 
Meester van het museum:
Eugene Bakker
06 46912423
educatie@wfm.nl
westfriesmuseum.nl/onderwijs

Gerelateerd aanbod

Mode ontwerpen a.h.v. glossy’s

Mode ontwerpen met knipsels uit glossy’s. Laat je inspireren en leiden door afgebeelde structuren, kleuren en vormen. ‘Out of the Box ‘ is het kernwoord.

Aanbieder: Ella Siekman

Join the Band XL

We beginnen met een bodydrumsessie voor iedereen. Daarna splitsen we op in de workshops bandskills, percussie, zang, rap of muziekproductie. Aan het einde van dagdeel of dag komen we weer samen en vormen een megaband, waar de deelnemers van de verschillende workshops aan elkaar laten horen wat ze hebben gedaan. We sluiten af met een …

Aanbieder: Muziekschool Gerard Boedijn
Lees meer
Kinderen voor schilderij van schepen op zee

Kunst en de Marine

Kom met de klas kunst kijken en zélf maken! De museumdocent laat iedereen meedoen en leert jullie om anders te kijken. Ook gaan jullie aan de slag met symbolen en woorden en maken daarmee zelf een wapenschild.

Aanbieder: Marinemuseum Den Helder