Opstandig! West-Friesland

Aanbieder
Westfries Museum
Doelgroep
Groep 6, Groep 7, Groep 8, Havo onderbouw, Mavo onderbouw, PO, Praktijkonderwijs onderbouw, Vmbo onderbouw, VO, Vso onderbouw, Vwo onderbouw
Discipline
Erfgoed
Type
Lespakket, Lessenreeks, Online, livestream, Project, Thema Slag op de Zuiderzee
Tijdsduur
Zelf te bepalen
Locatie
In de klas, met evt. museumles in de Werkplaats van het museum
Prijs: € 0,00

Gratis

Voor vragen of meer informatie:
Bel (0229) 213962 of mail naar onderwijs@blauweschuit.nl.
Of neem direct contact op met de aanbieder.

Omschrijving

Opstandig! West-Friesland

Opstandig! is een serie filmpjes over de gebeurtenissen rond de opstand in West-Friesland (1566-1573). De eerste aflevering is de introductie naar de serie en verteld het algemene verhaal van de Opstand. In de volgende 7 afleveringen komt er iedere keer een verhaal aan bod uit een van de 7 gemeentes van West-Friesland, elke gemeente een aflevering. Bij elkaar geven de afleveringen een goed overzicht van de gebeurtenissen in deze jaren.

De leerlingen kunnen aan de hand van de filmpjes op zoek naar de geschiedenis in hun eigen omgeving. Het is natuurlijk ook mogelijk om alle filmpjes te kijken en zo een overzicht te krijgen wat er allemaal gebeurd is in West-Friesland in die periode. Ook is het mogelijk om een verdiepende les te boeken bij het Westfries Museum over dit onderwerp.

De serie is bedoeld voor gebruik in het klaslokaal en geschikt voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool (groep 6 t/m 8) en de brugklassen van het voortgezet onderwijs.
 
De filmpjes zijn te downloaden op:
slagopdezuiderzee.wfm.nl/educatie.

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met de meester van het museum Eugene Bakker via educatie@wfm.nl

Kerndoelen Oriëntatie op jezelf en de wereld

Kerndoel 51
De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen, zoals aanwezig in ons cultureel erfgoed, en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren.

Kerndoel 52
De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van de volgende tijdvakken: jagers en boeren; Grieken en Romeinen; monniken en ridders; steden en staten; ontdekkers en hervormers; regenten en vorsten; pruiken en revoluties; burgers en stoommachines; wereldoorlogen en holocaust; televisie en computer. De vensters van de canon van Nederland dienen als uitgangspunt ter illustratie van de tijdvakken.

Kerndoel 53
De leerlingen leren over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die aan de hand van voorbeelden verbinden met de wereldgeschiedenis.

Voor vragen of meer informatie:
Bel (0229) 213962 of mail naar onderwijs@blauweschuit.nl
Of neem direct contact op met de aanbieder.

Aanbieder

Westfries Museum

Het Westfries Museum is een cultuurhistorisch museum gevestigd in het Statencollege uit 1632 te Hoorn. Op dit moment is het museum gesloten vanwege een uitgebreide renovatie en verbouwing. Maar de afdeling Educatie gaat ‘gewoon’ door tijdens de sluiting. Op de eerste verdieping van de Boterhal vinden museumlessen, workshops en museumtheater plaats. Maar ook livestreams, lessen in de klas en buitenlessen in de stad zijn mogelijk. Alle leerlingactiviteiten zijn gratis.

Westfries Museum
Achterom 4
1621KV Hoorn
 
Meester van het museum:
Eugene Bakker
06 46912423
educatie@wfm.nl
westfriesmuseum.nl/onderwijs

Gerelateerd aanbod

Collagekunst

In deze reeks workshops wordt het ontwikkelen en maken van een collage rond een thema centraal gesteld. De leerlingen doen onderzoek naar dit thema/onderwerp (online, tijdschriften) en gaan zelf foto’s maken. De leerlingen maken (in groepjes) een collage door te schilderen, tekenen, printen, knippen en plakken.

Aanbieder: Angelike Valster
Op Roet - Scheepsjongens

De scheepsjongens van Bontekoe

De Scheepsjongens van Bontekoe gaat over de spannende reis naar Batavia met schipper Bontekoe naar het beroemde boek van Johan Fabricius. Drie spelers nemen het publiek mee op avontuur waarbij ​vriendschappen ontstaan, angsten worden overwonnen en keuzes gemaakt moeten worden. En Hajo, Padde en Flor laten zien dat je vooral je dromen niet moet opgeven.

Aanbieder: Stichting MAZZA!

Ontdek de lokale W.O.II-verhalen

In het Oorlogsmuseum maken de leerlingen – verdeeld in 4 groepjes – op een actieve manier kennis met de lokale W.O.II verhalen. Het lesprogramma is verdeeld in vier activiteiten die elk 25 minuten duren. Hierbij is de belangrijkste doelstelling om meer inzicht te krijgen in de invloed van de Tweede Wereldoorlog op de eigen woon- …

Aanbieder: Oorlogsmuseum Medemblik
Lees meer