De Opstand in West-Friesland

Aanbieder
Westfries Museum
Doelgroep
Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, PO, Praktijkonderwijs onderbouw, Vmbo onderbouw, VO, Vso onderbouw
Discipline
Erfgoed
Type
Lespakket, Lessenreeks, Online, livestream, Project, Thema Slag op de Zuiderzee
Tijdsduur
Zelf te bepalen
Locatie
In de klas, met evt. museumles in de Werkplaats van het museum
Prijs: € 0,00

Gratis

Voor vragen of meer informatie:
Bel (0229) 213962 of mail naar onderwijs@blauweschuit.nl.
Of neem direct contact op met de aanbieder.

Omschrijving

De Opstand in West-Friesland

Een serie van 8 filmpjes over de Opstand in West-Friesland (1566-1573): 1 introductiefilmpje en 7 filmpjes, per gemeente één. Als leerkracht kun je zelf kiezen welke filmpjes je wilt kijken met de klas.

Bij ieder filmpje hoort een lespakket, de kinderen kunnen daarmee op zoek gaan naar de sporen van deze geschiedenis in hun eigen omgeving. Je kiest zelf of je dit lespakket wilt gebruiken en hoeveel lessen je wilt doen met de klas.
 
Ook is het mogelijk om een verdiepende les te boeken bij het Westfries Museum over dit onderwerp.
 
Het is natuurlijk ook mogelijk om alle filmpjes te kijken en zo een overzicht te krijgen wat er allemaal gebeurd is in West-Friesland in die periode.
 
De filmpjes en de bijbehorende lespakketten zijn vanaf oktober te downloaden op:
slagopdezuiderzee.wfm.nl.

Kerndoelen Oriëntatie op jezelf en de wereld

Kerndoel 51
De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen, zoals aanwezig in ons cultureel erfgoed, en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren.

Kerndoel 52
De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van de volgende tijdvakken: jagers en boeren; Grieken en Romeinen; monniken en ridders; steden en staten; ontdekkers en hervormers; regenten en vorsten; pruiken en revoluties; burgers en stoommachines; wereldoorlogen en holocaust; televisie en computer. De vensters van de canon van Nederland dienen als uitgangspunt ter illustratie van de tijdvakken.

Kerndoel 53
De leerlingen leren over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die aan de hand van voorbeelden verbinden met de wereldgeschiedenis.

Voor vragen of meer informatie:
Bel (0229) 213962 of mail naar onderwijs@blauweschuit.nl
Of neem direct contact op met de aanbieder.

Aanbieder

Westfries Museum

Het Westfries Museum is een cultuurhistorisch museum gevestigd in het Statencollege uit 1632 te Hoorn. Op dit moment is het museum gesloten vanwege een uitgebreide renovatie en verbouwing. Maar de afdeling Educatie gaat ‘gewoon’ door tijdens de sluiting. Op de eerste verdieping van de Boterhal vinden museumlessen, workshops en museumtheater plaats. Maar ook livestreams, lessen in de klas en buitenlessen in de stad zijn mogelijk. Alle leerlingactiviteiten zijn gratis.

Westfries Museum
Achterom 4
1621KV Hoorn
 
Meester van het museum:
Eugene Bakker
06 46912423
educatie@wfm.nl
westfriesmuseum.nl/onderwijs

Gerelateerd aanbod

20e eeuw - schoolklasje

Rondje Museum

De leerlingen ervaren het leven in de 20e eeuw door boodschappen te doen, luiers te vouwen, koffie te malen, de was te doen en naar school te gaan. De leerlingen gaan in groepjes van max. 6 leerlingen door het museum met een begeleider van school. Zij krijgen een blad mee met de route en opdrachten. …

Aanbieder: Museum van de Twintigste Eeuw
Lees meer

Illustrator in de klas

Deze workshop bestaat uit een combinatie van luisteren, leren en doen. Anne leest voor uit een van de boeken die ze geillustreerd heeft. Ze geeft tekentips en begeleidt de leerlingen bij het maken van een eigen werkstuk. Bij de hogere groepen ligt het accent op het beroep van illustrator en het proces van illustreren. Hoe …

Aanbieder: Anne Schneider
Lees meer

De on-ontdekking van de Zuidpool

Waargebeurd verhaal over de eerste reis naar Kaap Hoorn. Een zeewaardig ontdekkingsavontuur over vriendschap en groot worden. Speelt in de 17e eeuw.

Aanbieder: Laboman Producties