Kunst en de Marine

Aanbieder
Marinemuseum Den Helder
Doelgroep
Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, PO
Discipline
Beeldend, Erfgoed
Type
Anders, Rondleiding, Workshop
Tijdsduur
1,5 – 2 uur
Locatie
Marinemuseum Den Helder
Prijs: € 5,00

Per leerling

Voor vragen of meer informatie:
Bel (0229) 213962 of mail naar onderwijs@blauweschuit.nl.
Of neem direct contact op met de aanbieder.

Omschrijving

Kunst en de Marine

Kom met de klas kunst kijken en zélf maken! De museumdocent laat iedereen meedoen en leert jullie om anders te kijken. Ook gaan jullie aan de slag met symbolen en woorden en maken daarmee zelf een wapenschild.

Leerdoelen

Kunstzinnige oriëntatie kerndoelen 54 en 56.
Geschiedenis kerndoelen 52 en 53. Tijdvak: Tijd van regenten en vorsten (1600-1700).

Meer informatie

De zee en schepen. Kunstenaars hebben het altijd prachtige onderwerpen gevonden. Het  Marinemuseum herbergt een grote kunstcollectie. Met onderwerpen als zeeslagen, schepen en het dagelijks leven van de matrozen aan boord. Je gaat tijdens een interactieve tour leren kijken naar schilderijen en kunstobjecten. Er valt van alles te ontdekken. Kom met de klas kunst kijken én ga zelf aan de slag in ons atelier!
 
Het programma Kunst en de Marine is bestaat uit de volgende onderdelen:
• Samen kunst kijken in het Torentje. Op een speelse, interactieve manier.
• Zelf een wapenschildje ontwerpen en beschilderen in het Kinderatelier.
 
De klas wordt ontvangen in het museum door de twee museumdocenten die het programma toelichten. Daarna gaat de ene helft van de klas op een speelse en interactieve manier kunst kijken. Garantie: iedereen doet mee, er zijn geen foute antwoorden en het is niet saai! De andere helft bekijkt in het museum wapenschilden. Elk schip en elk marine-onderdeel heeft een eigen ‘wapenschild’. Het past bij de tradities en de naamgever. Ook als je het wapenschildje niet kent, zal je dingen herkennen en mogelijk de naam van een schip al kunnen raden. In het aterlier gaan de leerlingen hierna zelf een wapenschildje maken. Na ongeveer 40 minuten wisselen de groepen van activiteit.

Voor vragen of meer informatie:
Bel (0229) 213962 of mail naar onderwijs@blauweschuit.nl
Of neem direct contact op met de aanbieder.

Aanbieder

Marinemuseum Den Helder

Het Marinemuseum is gevestigd op de Oude Rijkswerf in Den Helder, ook wel Willemsoord genoemd. Het terrein is van de Koninklijke Marine, die sommige gebouwen nog altijd in gebruik heeft. De collectie van het Marinemuseum richt zich op het cultuurhistorisch erfgoed van de Nederlandse marine. Het zwaartepunt ligt op de periode 1815 tot heden, in 1815 kreeg de marine het predicaat ‘Koninklijk’.

Bij het Marinemuseum hebben we diverse mogelijkheden voor groepen uit het onderwijs. In het museum maken leerlingen op een actieve manier kennis met de Koninklijke Marine. Scholen kunnen zelfstandig met hun leerlingen op pad of gebruik maken van een lesprogramma.

Marinemuseum
Hoofdgracht 3
1781 AA Den Helder
085 – 0163690
reserveringen@marinemuseum.nl
www.marinemuseum.nl

Gerelateerd aanbod

Ritme op schoolinstrumenten

In twee workshops legt slagwerkdocent Glenn Liebaut uit hoe je met het schoolinstrumentarium de muziekles in de klas kunt begeleiden.

Aanbieder: Muziekschool Gerard Boedijn

Filmprogramma: Raar maar waar

We kijken vier of vijf bijzondere, korte films. In één film is het hoofdpersonage onzichtbaar, maar toch weet je als kijker precies hoe de hoofdpersoon zich voelt. Een andere film bestaat alleen uit bolletjes, maar tóch is het verhaal goed te begrijpen. Hoe kan dat? Waar komt dat door? Samen met de moderator onderzoeken de …

Aanbieder: Cinema Oostereiland
Lees meer

De on-ontdekking van de Zuidpool

Waargebeurd verhaal over de eerste reis naar Kaap Hoorn. Een zeewaardig ontdekkingsavontuur over vriendschap en groot worden. Speelt in de 17e eeuw.

Aanbieder: Laboman Producties