Portie Geschiedenis in de klas!

Aanbieder
Lars Boon
Doelgroep
Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, PO, Praktijkonderwijs onderbouw, Vmbo onderbouw, VO, Vso onderbouw
Discipline
Erfgoed
Type
Lessenreeks, Workshop
Tijdsduur
1,5 uur
Locatie
Op school
Prijs: € 200,00

Per workshop, incl. voorbereiding en excl. reiskosten. Lessenreeks in overleg.

Voor vragen of meer informatie:
Bel (0229) 213962 of mail naar onderwijs@blauweschuit.nl.
Of neem direct contact op met de aanbieder.

Omschrijving

Portie Geschiedenis in de klas!

Wat is erfgoed eigenlijk, wat kunnen we met erfgoed en wat is het nut van geschiedenis? Het doel van deze workshop is de leerlingen in laten zien wat de meerwaarde is van erfgoed en geschiedenis. Geschiedenis is namelijk tof en niet iets stoffigs en oubolligs. Want wie houdt er nou niet van goede verhalen?!
 
De workshop wordt aangeboden vanuit een interactief standpunt. Samen gaan we aan de slag met iets wat met erfgoed te maken heeft. Dit kan op verschillende manieren worden ingestoken. We kunnen een tijdvak behandelen maar ook inzoomen op lokale geschiedenis.

Omdat erfgoed een breed begrip is, kan de invulling van de workshop toegespitst worden op de historische behoefte van de school, de docent en vooral de leerlingen. Denk hierbij aan het meebrengen en bespreken van historische verhalen en/of voorwerpen.

Daarnaast kan er ook gewerkt worden met kunstwerken (digitaal) uit het Rijksmuseum en Scheepvaartmuseum die aansluiten bij erfgoed. Denk ook aan doe-opdrachten, voelzakjes, ruikpotjes en allerlei ander tastbaar erfgoed.
 
Er kan tevens een lessenreeks ontwikkeld worden in combinatie met een museumbezoek. Denk bijvoorbeeld aan het thema ‘17e eeuw’ of ‘gouden eeuw’ wat goed aansluit op de genoemde musea. Op die manier kan er toegewerkt worden naar een spannende excursie.

Voor vragen of meer informatie:
Bel (0229) 213962 of mail naar onderwijs@blauweschuit.nl
Of neem direct contact op met de aanbieder.

Aanbieder

Lars Boon

In zijn werk als historicus is Lars Boon dagelijks met erfgoed bezig. Als museumdocent in het Rijksmuseum en Scheepvaartmuseum brengt hij erfgoed in de praktijk en brengt hij deze over aan de museumbezoekers. Daarnaast maakt hij historische podcasts en geeft hij lezingen over geschiedenis.

Op het gebied van onderwijs neemt hij, aan de hand van zijn kennis, docenten en/of leerlingen mee in de soms moeilijk te begrijpen wereld van erfgoed en geschiedenisonderwijs. Het doel is om erfgoed begrijpelijk maar vooral aantrekkelijk te maken voor docenten en/of leerlingen.

Lars Boon
06-11602818
Lamoraal van Egmondstraat 20
1718XC Hoogwoud
larsboon02@hotmail.com

Gerelateerd aanbod

Workshop Theater

Je hoeft niks voor te bereiden of uit het hoofd te leren, geen kunstje te kennen of eerder op het podium gestaan te hebben. Je hoeft er alleen maar te zijn! De rest komt vanzelf. We gaan aan de slag met (improvisatie-) theateropdrachten waardoor je vanzelf in een scène terecht komt. Laat je verrassen door …

Aanbieder: De Blauwe Schuit
Lees meer

Kunstbeschouwing & verwerkingsles

te laten kijken naar beeldende kunst. Een van de kunstdocenten bespreekt met de groep de tentoonstelling van dat moment. Er is veel ruimte voor inbreng van de leerlingen. Vervolgens wordt er op de zolder van de Boterhal een verwerkingsopdracht gedaan die de aansluit bij de tentoonstelling. De opdracht kan over een bepaald onderwerp gaan of …

Aanbieder: De Boterhal
Lees meer

Theater met het team

Een brede workshop waarbij theateropdrachten uitgeprobeerd worden, die de leerkracht zelf direct in de les in kan zetten.

Aanbieder: Janna de Lathouder