SEINEN OP ZEE

Aanbieder
Marinemuseum Den Helder
Doelgroep
Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, PO
Discipline
Erfgoed
Type
Anders, Rondleiding, Workshop
Tijdsduur
1,5 – 2 uur
Locatie
Marinemuseum Den Helder
Prijs: € 4,50

Per leerling

Voor vragen of meer informatie:
Bel (0229) 213962 of mail naar onderwijs@blauweschuit.nl.
Of neem direct contact op met de aanbieder.

Omschrijving

SEINEN OP ZEE

Op zee is de afstand tussen schepen vaak te groot om nog te roepen met de stem. Ze horen je niet. Vroeger waren er ook geen telefoons. Maar hoe geef je dan berichten over naar een ander schip? Je kunt ook praten zonder woorden! Kom met de klas alles beleven over seinen en codes. Speel het communicatiespel  en geef geheime berichten door met vlaggen. Ook stappen jullie aan boord van een echte onderzeeboot en gaan ontdekken hoe die werkt.

Leerdoelen

Nederlands: kerndoelen 1, 2, 3, 4 en 12.
Natuur en Techniek: kerndoel 44.

Meer informatie

Het programma Seinen op Zee bestaat uit twee onderdelen. Een bezoek aan onderzeeboot Tonijn en het Seinenspel.

Seinenspel
Bij het Seinenspel testen de leerlingen verschillende manieren waarop schepen met elkaar communiceren. Ze gaan aan de slag met morsecode, portofoons, vlagseinen en het decoderen van geheime boodschappen. Als de klas heel goed is, kan ook het spelletje zeeslag met vlaggen op afstand worden gespeeld.
 
Bezoek onderzeeboot
Ook bezoeken de leerlingen de onderzeeboot Tonijn. Daar komen ze mensen tegen die zelf bij de onderzeedienst werkten. Zij kunnen de leerlingen alles vertellen over het leven aan boord. De leerlingen kunnen zelf door de periscoop kijken en proberen in de bedjes te klimmen.
 
Programma op maat
Wil je het programma uitbreiden met activiteiten die aansluiten op lesstof op school of een speciaal thema? Wij denken graag met je mee!

Voor vragen of meer informatie:
Bel (0229) 213962 of mail naar onderwijs@blauweschuit.nl
Of neem direct contact op met de aanbieder.

Aanbieder

Marinemuseum Den Helder

Het Marinemuseum is gevestigd op de Oude Rijkswerf in Den Helder, ook wel Willemsoord genoemd. Het terrein is van de Koninklijke Marine, die sommige gebouwen nog altijd in gebruik heeft. De collectie van het Marinemuseum richt zich op het cultuurhistorisch erfgoed van de Nederlandse marine. Het zwaartepunt ligt op de periode 1815 tot heden, in 1815 kreeg de marine het predicaat ‘Koninklijk’.

Bij het Marinemuseum hebben we diverse mogelijkheden voor groepen uit het onderwijs. In het museum maken leerlingen op een actieve manier kennis met de Koninklijke Marine. Scholen kunnen zelfstandig met hun leerlingen op pad of gebruik maken van een lesprogramma.

Marinemuseum
Hoofdgracht 3
1781 AA Den Helder
085 – 0163690
reserveringen@marinemuseum.nl
www.marinemuseum.nl

Gerelateerd aanbod

Sieraden uit de natuur

In deze workshop maken we sieraden van materialen die we vinden in de natuur. Vooraf wordt er natuurlijk materiaal verzameld zoals veren, bladeren, schelpen, riet, enz. De workshop wordt afgesloten met een gezamenlijke nabespreking van de gemaakte werken. 

Aanbieder: Carolien Broersen

DigiLAB Coach Certificering

Hoe zet je nieuwe technologie in tijdens de les? Robots, programmeren, 3D-printen, virtual reality, stop-motion… het onderwijs krijgt er steeds meer mee te maken. Tijdens de DigiLAB Coach Certificering ontdek je in vier bijeenkomsten hoe eenvoudig en ontzettend leuk het is om de koppeling tussen deze vormen van techniek en het curriculum te maken.

Aanbieder: Westfriese Bibliotheken

De Muziekwinkel

Er is iets geks met De Muziekwinkel… de instrumenten WILLEN helemaal niet verkocht worden! En de eigenlijk wil de eigenaar ze helemaal niet missen. Zanger Bert van Baar laat ruim 20 muziekinstrumenten langskomen in een flitsende show voor en met groep 1/2/3. Lekker meedoen! Luisteren, zingen, klappen, bewegen… wat een drukte in De Muziekwinkel!

Aanbieder: Bert van Baar