Tweede Wereldoorlog en de Marine

Aanbieder
Marinemuseum Den Helder
Doelgroep
Groep 7, Groep 8, PO
Discipline
Erfgoed
Type
Anders, Speurtocht
Tijdsduur
1,5 – 2 uur
Locatie
Marinemuseum Den Helder
Prijs: € 4,50

Per leerling

Voor vragen of meer informatie:
Bel (0229) 213962 of mail naar onderwijs@blauweschuit.nl.
Of neem direct contact op met de aanbieder.

Omschrijving

Tweede Wereldoorlog en de Marine

Speuren, luisteren naar verhalen en ontcijferen van geheime codes. In het Marinemuseum ontdekken leerlingen verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze leren over de strijd tegen de Duitsers én de Japanners. En stappen aan boord van een mijnenschip dat op spectaculaire wijze ontsnapte. Ook het gevaarlijke dagelijks leven in Den Helder krijgt aandacht.

Leerdoelen

Oriëntatie op de wereld en jezelf. Canontijdvak Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie

Wist je dat het Marinemuseum een bijzonder programma heeft voor de bovenbouw over de Tweede Wereldoorlog? Er is een ontdekkingstocht door het museum uitgezet waar de leerlingen diverse oorlogsverhalen tegenkomen. Helemaal aansluitend bij hun belevingswereld en kerndoelen in het onderwijs.

• Ontdek hoe de Koninklijke Marine vanuit Engeland meevocht met de Geallieerde en geheime boodschappen verzond.
• Luister naar de verhalen van de Wervianen; de lokale mensen die tijdens de oorlog op de werf bleven werken.
• Stap aan boord van mijnenveger Hr.Ms. Abraham Crijnssen en ontdek hoe dit schip ontsnapte aan de vijand.
 
Op de route kom je van alles tegen. Wereldwijd, want marineschepen konden de Duitse bezetting ontlopen in 1940 en zij bleven alle vijf oorlogsjaren voor Nederland actief. Er is aandacht voor geheime codes die werden gebruikt om boodschappen te versturen. Hoe de marine boven water, onder water en in de lucht streed tegen zowel Duitsers als Japanners. En je stapt aan boord van een Nederlands mijnenschip dat in 1942 vermomd als eiland wist te ontsnappen. Ook is er aandacht voor hoe mensen in Den Helder direct te maken kregen met de oorlog. De Marinewerf in Den Helder werd vele malen gebombardeerd en dat trof ook de bewoners van de omliggende woonwijken. Inclusief de scholen die daar stonden!
 
Begeleiding
Aan het begin van het programma wordt de groep ontvangen door twee museumdocenten. Ze lichten het programma toe en delen de groep op in  subgroepen. Met elk groepje kan een begeleider vanuit school mee.

Programma op maat
Heeft de school een bepaald thema uit de Tweede Wereldoorlog voor ogen? Grote kans dat het Marinemuseum hierop een passend voorstel kan doen.

Voor vragen of meer informatie:
Bel (0229) 213962 of mail naar onderwijs@blauweschuit.nl
Of neem direct contact op met de aanbieder.

Aanbieder

Marinemuseum Den Helder

Het Marinemuseum is gevestigd op de Oude Rijkswerf in Den Helder, ook wel Willemsoord genoemd. Het terrein is van de Koninklijke Marine, die sommige gebouwen nog altijd in gebruik heeft. De collectie van het Marinemuseum richt zich op het cultuurhistorisch erfgoed van de Nederlandse marine. Het zwaartepunt ligt op de periode 1815 tot heden, in 1815 kreeg de marine het predicaat ‘Koninklijk’.

Bij het Marinemuseum hebben we diverse mogelijkheden voor groepen uit het onderwijs. In het museum maken leerlingen op een actieve manier kennis met de Koninklijke Marine. Scholen kunnen zelfstandig met hun leerlingen op pad of gebruik maken van een lesprogramma.

Marinemuseum
Hoofdgracht 3
1781 AA Den Helder
085 – 0163690
reserveringen@marinemuseum.nl
www.marinemuseum.nl

Gerelateerd aanbod

Podiumkaarten

In simpele stappen naar gevarieerde weeksluitingen toewerken met 1 kaartenpakket, eventueel aangevuld met een teamworkshop ter introductie van de kaarten.

Aanbieder: Janna de Lathouder & De Theaterfabrique

Groep 8 Musical

De eindmusical is voor het ene kind het aller-, allerleukste en voor het andere kind ontzettend spannend. Het belangrijkste is dat ze vol zelfvertrouwen strakjes op het podium staan. Terwijl we hard bezig zijn met het instuderen van de choreografieën voor de musical gaan we natuurlijk ook aan de slag met de zang. Goed aan …

Aanbieder: HSWdance
Lees meer

Doe mee met pop

Drie docenten van de muziekschool geven een presentatie over popmuziek, in de vorm van een popconcert. Tijdens dit concert wordt er niet alleen geluisterd, de kinderen nemen actief deel met ritmes, zang enz. De kinderen maken kennis met verschillende popstijlen en leren de verschillen herkennen.

Aanbieder: Muziekschool Gerard Boedijn