De Blauwe Schuit en Westfriese Bibliotheken lanceren Leerlijn Theater

Na twee roerige jaren vanwege corona kon het eindelijk weer: een inspirerende bijeenkomst voor leerkrachten uit West-Friesland. Op dinsdag 27 september organiseerden De Blauwe Schuit en Westfriese Bibliotheken in het kader van het Cultuureducatie met Kwaliteit-programma CULTULEREN PLUS! de Cultuurmiddag. Een middag boordevol theater in Schouwburg Het Park: een voorstelling van Poolse Vis, de officiële lancering van de Leerlijn Theater en een zestal workshops op het gebied van theater zoals regie, poppen & objecttheater en theaterkostuums.

Ruim 80 leerkrachten en diverse beleidsambtenaren uit West-Friesland verzamelden zich dinsdagmiddag in de schouwburg in Hoorn om ondergedompeld te worden in de wereld van theater. Een kort welkomstwoord van Ybeltje Keuning, projectleider van CULTULEREN PLUS!, ging vloeiend over in de voorstelling ‘THEE’ van theatergezelschap Poolse Vis bestaande uit theatermakers Eveline Agema en Inge Voskamp.

Voorstelling ‘THEE’

De absurdistische theatervoorstelling ‘THEE’ van Poolse Vis gaat over twee zusjes die elkaar lang niet hebben gezien. Het weerzien tussen de twee is onwennig. Op zoek naar het oude, vertrouwde gevoel ontaarden confrontaties in een strijd waarin lichaamstaal en mimiek voorop staan. De voorstelling werd zeer goed ontvangen door de leerkrachten die na afloop de mogelijkheid kregen om aan theatermakers Agema en Voskamp een aantal vragen te stellen.

Lancering Leerlijn Theater

Na de voorstelling vond de officiële lancering van de Leerlijn Theater plaats aan de hand van een gesprek tussen makers Janna de Lathouder en Mascha Rood. Zij gingen in op de gedachte achter de leerlijn en hoe de leerlijn in zijn werk gaat. Afsluitend gaven ze de leerkrachten nog een aantal tips om met theater in de klas aan de slag te gaan.

De Leerlijn Theater is de derde leerlijn die in het kader van het Cultuureducatie met Kwaliteit-programma is ontwikkeld. Eerder werden al een Leerlijn Beeldend en een Leerlijn Muziek geïntroduceerd. De leerlijnen bieden onderwijsprofessionals handvatten om gericht en vanuit hun passie voor de cultuurvakken maatwerk te kunnen leveren. Meer informatie: www.blauweschuitonderwijs.nl/leerlijnkaders.

Theaterworkshops

Een aantal onderdelen uit de Leerlijn Theater werden vervolgens uitgediept in een zestal workshops: Regie door Karianne Regter, Poppen & objecttheater door Eveline Agema, Fysiek Theater door Inge Voskamp, Theaterkostuums door Ella Siekman, Acteren door Janna de Lathouder en Dans & Beweging door Carlijn Visser. Na afloop van de workshops was er tijd voor een hapje en een drankje waarbij ook de prachtige resultaten van de workshop Theaterkostuums werden geshowd.

Geslaagde Cultuurmiddag

Al met al een geslaagde Cultuurmiddag, vonden zowel deelnemers als organisatie. De leerkrachten gaven aan blij te zijn met de geboden inspiratie en vooral ook de toepasbaarheid van het geleerde in de klas. De Blauwe Schuit en Westfriese Bibliotheken hebben genoten van het enthousiasme van de leerkrachten en hopen hen dan ook volgend jaar weer zo’n inspiratievolle middag te kunnen bieden.