Elk jaar genieten leerlingen in Westfriesland via het Cultuurmenu van cultuureducatie op en buiten school. Van voorstellingen in het theater tot workshops op school of een bezoek aan een museum. Maar in maart dit jaar stond de wereld ineens op z’n kop. Scholen dicht, De Blauwe Schuit gesloten en alle mooie voorstellingen en workshops die dit voorjaar voor en op scholen zouden plaatsvinden geannuleerd.

Inmiddels zijn we 6 maanden verder en hard aan het werk om de schade in te halen. Herpakken en kijken naar de mogelijkheden. Wat kunnen we doen zodat leerlingen alsnog een mooi programma krijgen, maar ook theatergroepen, instellingen en workshopdocenten beperkt worden in de financiële schade die zij oplopen. Workshops op scholen kunnen gemakkelijk verplaatst worden, soms naar het moment dat de scholen weer open mochten, soms naar dit najaar. Soms moet een workshop iets aangepast worden in vorm, of wordt aan de school gevraagd voor de eigen materialen te zorgen.

Voor voorstellingen wordt per voorstelling gekeken naar de mogelijkheden. Bijvoorbeeld een verplaatsing naar de grote zaal van Schouwburg het Park, of de mogelijkheid tot het bieden van een livestream i.s.m. Theater het Pakhuis. En ook, samenwerken met locaties om te garanderen dat de voorstellingen veilig verlopen voor leerlingen en spelers, maar ook leerkrachten en ouders die vaak meereizen. En toch blijft er soms spanning, zeker wanneer de regels weer strenger lijken te worden. Flexibiliteit is een groot geschenk om te krijgen, maar ook te geven in deze tijden. Want ook hier geldt dat we dit alleen samen voor elkaar krijgen.